Dankzij de combinatie van email segmentatie en automatisatie, voelt iedere lezer zich persoonlijk aangesproken. Het spreekt dan ook voor zich dat de interactie op het bericht een stuk hoger ligt dan bv. een traditionele mail.
Klinkt als ontzettend veel werk? Nope! Je dient enkel een campagne op te zetten en email automatisatie doet de rest.
Email automatisatie
Email automatisatie stelt je er toe in staat een email op het perfecte moment af te leveren, volledig automatisch. Een voorbeeld is de welbekende
‘Welkom JOUW NAAM bij …’ berichtgeving wanneer je jezelf ergens registreert. Die mail komt meestal meteen na registratie volledig automatisch in jouw mailbox terecht.

Email segmentatie
Email segmentatie is naast automatisatie het gedeelte waar je ECHT ‘persoonlijk’ kan worden met jouw lezer. Deel jouw contacten op in specifieke groepen, waardoor je hen gepersonaliseerde berichten kan sturen.
Hoe moet ik mijn lezers opdelen in groepen?
In het verleden nam men vrede met het opsplitsen van groepen op basis van geslacht. Zo kon er bijvoorbeeld heel eenvoudig een email gestuurd worden naar alle vrouwelijke contacten.
Vandaag de dag zijn we in staat veel verder op te splitsen door een groep te maken op basis van bv.:
– Een bepaalde link waarop werd geklikt
– Het bezoeken van een bepaalde webpagina
– De aankoop van een product

Wanneer je jouw contacten op deze manier indeelt, krijg je inzicht in hun interesses. Hierdoor ben je in staat om meer gepersonaliseerde berichten te sturen. Dit heeft als resultaat dat er vééééél meer interactie zal zijn op jouw volledig automatisch verstuurde mail.
Voorbeeld: Je runt een hippe sneakershop. Het spreekt voor zich dat jouw email i.v.m. vrouwenschoenen het best geleverd wordt aan al jouw vrouwelijke contacten. Wat nog beter zou zijn is bv. een groep vrouwen maken die schoenen kochten van het merk Nike. Je weet dan 100% zeker dat deze vrouwelijke contacten interesse hebben in de schoenen van Nike.
Aan het eind van de maand kan je dan bijvoorbeeld telkens het nieuwste paar in jouw automatische email sturen.
Dit zal uiteindelijk veel meer verkopen opleveren doordat je veel gerichter te werk bent gegaan.
Doordat dit een geautomatiseerd proces is, worden contacten toegevoegd en verplaatst naar andere groepen naarmate je meer informatie over hen verzamelt. Ondanks dat er vele manieren zijn om aan ‘gedrag gebaseerde segmentatie‘ te doen leggen wij onze focus op de volgende 4 :
- Interesses
- Interactie
- Aankopen (zoals het voorbeeld van hierboven)
- Feedback
1. Segmentatie op basis van interesses
Hier gaan we inspelen op de interesses van onze contactpersoon. Spotify of Netflix gebruiken deze manier van email segmentatie en automatisatie vaak om ons iets te laten zien waarin we hoogstwaarschijnlijk interesse hebben.
Luister je bv. graag naar pop muziek, dan zal Spotify jou nieuwe pop muziek voorstellen in hun mail.
Netflix daarentegen, weet op basis van jouw kijkgedrag naar welk genre films jouw interesse uitgaat.
Deze methode is NIET alleen weggelegd voor grote bedrijven! Ook jij kan dit perfect gaan toepassen.
Wat weet jij over jouw contacten hun interesses? Hoe kunnen we deze informatie gebruiken om kleinere groepen te maken en vervolgens aan te spreken.
Voorbeeld:
Je bent bakker en via jouw landingspagina promoot je een heerlijke slagroomtaart die men kan kopen aan 50% korting. Jan (een bezoeker op jouw website) meldt zich aan door zijn email adres achter te laten in het formulier.
Vervolgens gaat ons automatisch process ervoor zorgen dat Jan toegevoegd wordt in onze groep ‘Slagroomtaart wedstrijd‘.
In de mail die je stuurt kan je bijvoorbeeld een link zetten naar een formulier, waarop Jan kan invullen wanneer hij de slagroomtaart graag komt ophalen.
Contacten uit deze groep kunnen we in de toekomst vaker gaan aanspreken wanneer we een email over taarten sturen, want zij hebben oprecht interesse.
2. Segmentatie op basis van interactie
Om de één of andere reden openen sommige contacten meer hun inkomende mails dan de andere.
Zo kan je jouw contacten gaan opdelen in een groep die wel / niet jouw campagnes opent.
Als voorbeeld nemen we opnieuw Jan uit puntje 1. Opent hij de ontvangen mail binnen de 2 dagen, voegen we hem toe aan de lijst: ‘Slagroomtaart PROMO GELEZEN‘.
Anderzijds, wanneer Jan na 2 dagen de mail nog niet heeft geopend, sturen we een reminder. Dit is het proces van email segmentatie en automatisatie. Je kan je inbeelden welke positieve impact dit kan hebben op de verkoop van slagroomtaarten in dit geval.
3. Segmentatie op basis van aankopen
Wanneer je gaat opsplitsen op basis van aankopen, kunnen we verschillende zaken gaan doen. Je kan bijvoorbeeld eerdere aankopen gebruiken om te voorspellen wat de persoon in kwestie in de toekomst zal kopen. Of je kan de gebruiker z’n gedrag tijdens de verschillende fases inspecteren om in te schatten hoe hoog de kans is dat er een aankoop zal plaatsvinden.
Klikte de persoon op een CTA (call to action) knop in de mail en werd er een product in het winkelmandje gestopt?
Dan is de kans groot dat er een aankoop zal plaatsvinden. Gebeurde dit niet, dan kunnen we via een automatische reminder hen helpen de aankoop af te ronden.

Voorbeeld:
Jan klikte in de mail van de slagroomtaart promo door naar het formulier waar hij de gewenste ophaaldatum diende in te vullen.
Net op het moment dat hij het formulier invulde, werd er aangebeld aan de voordeur.
Oeps, Jan is het formulier compleet vergeten.
No stress, hiervoor gebruiken we onze automatische reminder magic. Het automatisch bericht laat weten dat hij nog geen datum heeft opgegeven en dat we anders gewoon zelf deze overheerlijke slagroomtaart zullen opsmullen 😉
Vult hij het formulier na het lezen van deze mail in? YES, dan hebben we opnieuw een verkoop gerealiseerd.
Zo niet, kunnen we na 2 dagen een ‘NU OF NOOIT‘ email automatisch uitsturen. Dit is dan als het ware de laatste kans die Jan krijgt om z’n slagroomtaart te verzilveren.
Na het invullen van het formulier komt Jan terecht op onze : ‘SLAGROOMTAART ORDERS‘ lijst. Het is uiteindelijk deze lijst die we dagelijks gaan bekijken om te zien hoeveel slagroomtaarten we moeten bakken. En dat alles te danken aan email segmentatie en automatisatie 😉
4. Segmentatie op basis van feedback
De eenvoudigste manier om meer informatie te krijgen van jouw contactpersoon, is door het simpelweg te vragen.
In-email surveys zijn een perfecte manier om dit te doen.
Via een super eenvoudige tevredenheidsenquête kan je snel te weten komen wat de contactpersoon van jouw email vindt.

Een simpele Duim omhoog / omlaag is vaak al voldoende om een idee te krijgen hoe goed jouw email scoort.
Opnieuw nemen we “Jan en de slagroomtaart” als voorbeeld. Aangezien Jan op onze lijst ‘SLAGROOMTAART ORDERS‘ staat kunnen we automatisch een mail uitsturen bv. 3 dagen na het ophalen van de slagroomtaart.
In deze mail kunnen we een tevredenheidsenquête sectie invoegen, waar Jan ons kan laten weten hoe lekker hij de taart vond op een schaal van 1 tot 10.
Op basis van de ingevulde score kunnen we Jan opnieuw gaan toevoegen aan een groep.
Voorbeeld:
Voor een score die minder bedroeg dan 5, voegen we de persoon toe aan de lijst ‘SLAGROOMTAART – VERDRIETIG‘. Deze groep kunnen we een automatische mail sturen met de promotie van een andere taart: ‘Jan, misschien ligt een confituur taartje jouw beter?’
Vult Jan een score in tussen 8 – 10, dan voegen we hem toe aan de lijst ‘SLAGROOMTAART – TOPPERS‘. Deze groep sturen we een mail met de vraag een review te schrijven over de slagroomtaart, die we vervolgens op onze website zullen plaatsen en delen op social media. In ruil hiervoor krijgt men een kortingsbon van €5 op hun volgende aankoop bij ons.
Automatische segmentaties up to date houden
In tegenstelling tot demografische data (b.v. verjaardagen) die vast liggen, kan het zijn dat de interesses van jouw contactpersoon wijzigen doorheen de jaren.
Daarom is het van groot belang dat je een automatische trigger instelt die inactieve gebruikers eruit filtert.
Wat je ook kan doen is een ‘win-back email campagne’ opzetten, waarin je vraagt of het nog nodig is om jouw emails te versturen. Indien ja, vraag je ook best in welk type mailcontent men geïnteresseerd is.
Wat nu met Jan?
Na het verorberen van de heerlijke slagroomtaart verplaatsen we Jan naar onze groep : ‘BAKKER – LAATSTE SMULNIEUWTJES‘.
Deze lijst sturen we geregeld de laatste nieuwtjes, tips & tricks, gerechtjes, en andere leuke zaken in verband met onze bakkerij.