Welke kleur gebruik ik op mijn website?

Wanneer je zelf start met het maken van jouw website is het belangrijk om te weten dat het kiezen van een bepaalde kleur een bepaald effect kan hebben op de bezoekers van jouw website.
Een kleur alleen of in combinatie met een ander kleur kan namelijk verschillende emotionele reacties teweegbrengen. Het is daarom van cruciaal belang dat je de juiste kleuren combineert.

Een basiskleur kiezen

Om meerdere kleuren met elkaar te kunnen combineren is het belangrijk dat we eerst een basiskleur kiezen voor onze website. Welke kleur past het best bij jouw product, service of bedrijf en welke psychologische associaties zijn verbonden aan dit kleur?

3 color targeting demographics

 

Bron van de afbeelding

  1. Vrouwen willen liever niet: bruin, oranje of grijs
  2. Mannen willen liever niet: bruin, oranje of paars

Blauw, de meest gekozen basiskleur

Blauw is de meest gekozen basiskleur op een website. De kleur blauw staat voor betrouwbaarheid, loyaliteit, oprechtheid en effectiviteit. Blauw heeft als effect dat, wanneer het in lichte vorm voorkomt, het helder denken stimuleert. Terwijl wanneer het in donkere vorm voorkomt, zorgt voor een bevordering van concentratie.

Voorbeelden waar men blauw gebruikt: Twitter, Facebook, Coolblue,…

Image result for facebook website image

 

Facebook

Geel, waarschuwingsgevoel

10 caution wet floor

Geel is de kleur die men gebruikt om mensen te waarschuwen. Denk maar aan signaalborden, natte vloer / slipgevaar borden, verkeersborden,…

Het lijkt vreemd dat sommige kleurpsychologen geel verklaren als de kleur van gelukBusiness Insider meldt dat “verschillende merken de kleur geel gebruiken om te laten zien dat ze leuk en vriendelijk zijn.” De kans bestaat dat geel speelsheid kan opwekken. Toch weten we dat geel het opwindende gedeelte in de hersenen stimuleert. Dit kan ervoor zorgen dat speelsheid gewoon een staat van verhoogde emotie en reactie is en niet echt pure vreugde.

Kleurpsychologie is nauw verbonden met herinneringen en ervaringen die we meemaken. Wanneer iemand bijvoorbeeld een leuke ervaring had met iemand die een gele shirt droeg en ook toevallig in een gele auto aan kwam gereden… Dan kan de gele kleur vreugde veroorzaken door associatie met het geheugen.

Gele kleur brengt baby's aan het huilen

1 van de meest geciteerde ‘feiten‘ over de gele kleur is dat baby’s huilen en mensen kwaad worden. Tot op de dag van vandaag heb ik nog steeds geen case study gevonden die dit ook bevestigd, ook al is iedereen ervan overtuigd dat het echt zo is.

Wat we zeker weten is dat geel het angstcentrum in onze hersenen activeert, vandaar wordt het ook zo vaak mogelijk gemeden op luchthavens. Gebruik geel dus in kleine hoeveelheden, tenzij je onnodige angst wil veroorzaken.

Groen, milieu- en buitenproducten

Groen staat symbool voor milieuvriendelijk, natuur, de kleur van buitenshuis. Onderzoek toonde ook aan dat groen creativiteit kan stimuleren.

Als jouw website iets te maken heeft met natuur, het milieu, buitenhuis,… mag de kleur groen absoluut niet ontbreken.

Daarnaast is groen ook gewoon een uitstekende “call-to-action” kleur, voornamelijk wanneer gebruikt in combinatie met het Von Restorff effect. Dit houdt in dat de groene kleur er echt uitspringt ten opzichte van de andere kleuren gebruikt op de website. Daardoor ga je het beter onthouden, omdat ze namelijk opvallen ten opzichte van de rest.

Hier bij onlineverkoop.be gebruikten we oranje als Von Restorff effect, die er echt uitspringt ten opzichte van de blauwe achtergrond.

 

Von Restorff effect, oranje ten opzichte van blauw

Oranje, leuke kleur die haast of impuls kan creëren

Oranje wordt aanzien als een kleur die LEUK is. Daarnaast helpt oranje om “fysieke activiteit, competitie en zelfvertrouwen” te stimuleren.

Vaak wordt oranje gebruikt bij buttons of banners met bijvoorbeeld “een tijdelijke actie”. Dit roept urgentie op bij mensen waardoor ze vaker geneigd zijn om hierop te klikken. De boodschap komt ook duidelijker en actiever over bij het gebruiken van een oranje kleur.

Andere termen die opkomen bij de kleur oranje zijn: actief, luid, warm, overweldigend, samenzijn.

Zwart, het luxe paardje

Hoe donkerder de toon, hoe luxueuzer het overkomt. Zwart wordt vaak omgeschreven als: elegant, verfijnd en krachtig. Dat is precies wat luxe ontwerpers en high-end e-commerce website jouw willen laten voelen.

Bovendien is zwart tijdloos en klassiek, wat het gebruik van zwart in hoogwaardige producten verder verklaart.

Wanneer je hoogwaardige luxueuze producten gaat verkopen op jouw website, is zwart hoogstwaarschijnlijk een goede keuze.

Wit, fris en verzorgd.

Wit heeft een enorm krachtige ontwerpfunctie. Het staat voor hygiëne, helderheid, zuiverheid en eenvoud. Daarnaast wordt wit ook vaak geassocieerd met verfijning en efficiëntie.

Wit komt dan ook op héél veel website voor. We hoeven niet eens ver te zoeken, we gebruiken deze site dagelijks: Google.

Paars, rustgevende kleur

Paars is een rustgevende kleur en wordt naast zwart ook geassocieerd met luxe, visie, kwaliteit en waarheid. Daarnaast wordt paars ook geassocieerd met spiritueel bewustzijn. Paars stimuleert het bewustzijn en bevordert hierdoor het denken. Bij buitensporig gebruik kan paars ervoor zorgen dat er langer over keuzes wordt nagedacht.

Conclusie

Het internet is een kleurrijk paradijs, waarbij je door het kiezen van kleuren veel bezoekers kan winnen of verliezen. Wees niet bang om te gaan experimenteren met verschillende kleuren, maar vergeet niet dat wit een uitstekende kleur is die op bijna elke website voorkomt.

Heb je het moeilijk om een kleurencombinatie te kiezen? Misschien kan deze website jouw in de goeie richting helpen:
https://coolors.co

Deze website bestaat uit honderden kleurencombinaties, waar je vast en zeker wel een geschikte combinatie zal vinden.

Kies jouw kleurencombinatie met behulp van deze kleuren pallettes.

Je mag ons ook steeds contacteren wanneer je vast zit bij het maken van jouw keuze. Dan helpen we je met veel plezier verder.

Trending

Meest populair

Hoe maak je een leadmagnet

Hoe maak je een lead magnet?

Een lead magnet zorgt ervoor dat jij een mailinglijst kan opbouwen. Mensen zijn niet happig om zomaar hun e-mailadres te geven (ik trouwens ook niet).